Nieuw logo Wecare zwart

Interview Koos Bastiaansen in De Opticien

Wecare is al jarenlang een begrip binnen de optiek. Sinds twee jaar waait er een frisse wind bij Wecare nu het onderdeel uit maakt van Vika Winkelinrichtingen en Koos Bastiaansen verantwoordelijk is voor de sales bij het interieurbedrijf. ”Wecare is en blijft een zelfstandige onderneming, maar kan wel terugvallen op haar grote broer Vika Winkelinrichtingen met veel ervaring in non-food retail. Hierdoor zijn we een sterk, solide en betrouwbaar bedrijf, maar blijft Wecare haar eigen identiteit en specialiteit houden.

Uiteraard zijn we benieuwd wat deze identiteit en specialiteit is. En daarom brengen we een bezoek aan Koos Bastiaansen in het nieuwe Wecare kantoor in Apeldoorn, waar hij ons warm onthaalt en ons uitgebreid uitlegt waar Wecare voor staat.

“Wecare is een relatief kleine organisatie die dichtbij de ondernemer staat. We zijn betrokken en hebben aandacht voor de klant. We zeggen altijd, we staan naast de klant en willen op basis van vertrouwen en kennis een mooi resultaat realiseren.

Onze expertise ligt op het gebied van turn-key verbouwen. Complete verbouwingen, van vloeren, wanden, plafonds, verlichting, et cetera, waarbij we klanten ontzorgen in een complex proces. Bovendien zijn we gespecialiseerd in de optiek: negentig procent van onze klanten zijn optiekondernemers, waardoor we de kennis in huis hebben over bijvoorbeeld de verdeling van de monturen. De wijze waarop brillen gepresenteerd worden is van groot belang voor de aantrekkingskracht op de klant. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de looproute, verlichting en de werkplaats. Een belangrijke vraag die hierbij centraal staat is: wat wil de zelfstandige opticien aan de consument communiceren? Dit vertalen wij vervolgens naar een passend ontwerp. Dit noemen we onze ‘ontwerpkracht’. Ons proces en het uiteindelijke succes begint immers met een goed ontwerp.”

“We vinden het erg belangrijk dat de ondernemer zich comfortabel voelt in zijn optiekzaak. Een winkel waar hij of zij zich lekker in beweegt en waar alles klopt. Doordat we de optiekkennis in huis hebben, kunnen we meerwaarde bieden en dit realiseren.”

CREATIEFDaarnaast is Wecare creatief en een tikkeltje eigenwijs. Koos vertelt hierover: “Het is een meerwaarde als de zelfstandige opticien zich durft te onderscheiden, het aandurft om keuzes te maken. In dit proces begeleiden wij hem of haar graag en je zult zien dat je tot prachtige resultaten komt en een eigen identiteit ontwikkelt waar klanten zich tot aangetrokken voelen. Daar moet echt duidelijk bij gezegd worden dat Wecare met de klant mee beweegt. Daarmee bedoelen we dat Wecare geen handtekening drukt op het interieur, zodat een interieur bijvoorbeeld ‘typisch’ Wecare is. In tegendeel, we zijn niet merkgebonden en geheel zelfstandig. Als de klant bijvoorbeeld graag zijn eigen schilder in wil schakelen is dat geen probleem. Of wellicht ziet hij graag oude vintage elementen terug, dan juichen we dit alleen maar toe. We voelen als geen andere aan wat de klant wil en wat zijn wensen zijn.”

Maar wie denkt dat Wecare ‘alleen’ complete verbouwingen op zich neemt heeft het mis. Ook voor ‘kleine’ veranderingen is de opticien bij Wecare aan het juiste adres. Wilt u bijvoorbeeld alleen uw pui verbouwen, advies over het lichtplan of de winkel op enkele punten aanpassen? Er is van alles mogelijk. Juist ook kleinere veranderingen kunnen volgens Wecare een groot verschil maken.

“Het leukste onderdeel van ons vak vind ik dan ook dat je ziet wat het resultaat met een ondernemer en zijn team doet. Een nieuwe dynamiek en ‘schwung’ in het team zie ik vaak terug als men werkzaam is in het nieuwe interieur. Dit enthousiasme vertaalt zich weer naar de klant, dat is simpelweg prachtig.” Wecare timmert niet alleen aan de weg in Nederland. Ook in België wordt het bedrijf regelmatig ingeschakeld voor interieuradvies. “In België kijken ze graag hoe de Nederlandse optiekbedrijven het doen. Het open karakter van de winkels, de manier van verkoop; ik merk dat hen dit inspireert. We hebben dan ook een aantal mooie projecten mogen realiseren in België en ik verwacht dat dit in de toekomst zal uitbreiden.

We hebben niet de ambitie heel groot te worden, maar wel om mooie projecten samen met de opticien op te pakken. We zijn een gedreven en gespecialiseerd team, met liefde voor ons vak.”

Lees ook

Magazine vierkant

Ons gratis inspiratie magazine omtrent winkelinrichting!

Magazine cover cut out on white Mockup

Interview Koos Bastiaansen in De Opticien

34. Onno Opticiens - vloer

Vloeren inspiratie