Nieuw logo Wecare zwart

Interview ondernemer, Avenue Optics België

Originele artikel beschikbaar op de website van De Opticien

Het is februari 2020 en in het centrum van het Belgische Lier wordt een nieuwe optiekwinkel geopend. Met de kennis van nu als gevolg van de coronapandemie kijkt eigenaar Mike Vandeputte terug op deze spannende maar succesvolle keuze. Samen met het Nederlandse interieurontwerp bureau Wecare werd het interieur van de zaak vormgegeven. Een verhaal over een unieke transformatie in een al met al roerig jaar.

Deuren sluiten
Met vier vestigingen en een uitgebreide webshop voor zonnebrillen en contactlenzen, is de Avenue Optics familie inmiddels al meer dan twintig jaren een vaste waarde in de Vlaamse optiekwereld. De nieuwste zaak moest echter na drie weken alweer dicht. Mike: “We waren net open en toen moesten wij onze deuren noodgedwongen alweer sluiten voor zes weken. Bovendien zijn we op het Zimmerplein gevestigd waar veel horeca aanwezig is, maar ook daar is het nu erg stil. Het is hierdoor absoluut geen representatief jaar geweest. Desondanks zijn we ontzettend blij met onze nieuwe winkel en de samenwerking met Wecare – specialist in interieur ontwerp. De consument weet de weg naar onze nieuwe winkel – ook online – goed te vinden.”

 

Snel schakelen voor hernieuwd interieurontwerp
Voor de nieuwste zaak werd voor de interieur inrichting en interieur ontwerp opnieuw gekozen voor een samenwerking met Wecare. Op de vraag waarom ze met een Nederlands ontwerpbureau in zee zijn gegaan, antwoordt Mike: “De positieve ervaringen uit het verleden en het feit dat ze snel kunnen schakelen, zijn voor ons essentieel geweest. De concrete plannen en cijfers, plus het feit dat we echt met elkaar op één lijn zitten, heeft alles heel soepel doen verlopen. Ze kwamen bovendien met ontzettend goede ideeën. Hierdoor is een interieur ontstaan waar we ons helemaal prettig in voelen, en waar we ontzettend veel positieve reacties over ontvangen van onze klanten. Daarnaast is de afterservice ook uniek. Een winkel moet altijd even vorm krijgen in de praktijk. Voor Wecare is het geen enkele moeite geweest om ook na de levering langs te komen om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Die betrokkenheid heb ik als zeer prettig ervaren.”
Koos Bastiaansen is als Manager of Sales vanuit Wecare nauw betrokken geweest bij dit innovatieve project en hernieuwde interieur ontwerp. “Wecare heeft samen met het team van Mike een bijzondere prestatie geleverd voor deze nieuwe winkel. In een zeer korte tijd een nieuwe winkel ontwerpen en maken was een enorme uitdaging. Bij Wecare Interieurontwerp zijn we echter gewend om onder druk te presteren, zonder dat dit de kwaliteit negatief beïnvloedt. Het resultaat mag er wat mij betreft zeker zijn. Ik zie een winkel met een eigen identiteit, een prachtige collectie, een vernieuwend interieur én met een knipoog naar de andere winkels van de familie.”

“WE VORMEN ECHT EEN GEHEEL MET DE OMGEVING. DIT IS PRECIES WAT IK BEDOEL MET DE MOOIE IDEEËN VAN WECARE”

 

Gebruik van een moswand
“Met het oog op de sluitende detailhandel, moesten we wel met iets bijzonders komen”, vervolgt Mike. “De concurrentie in Lier is er wel degelijk, aangezien zowel ketens als zelfstandigen er zijn gevestigd en wij daar nog eens bijkwamen. Bovendien wilden we de herkenbaarheid van ons familiebedrijf met nog drie andere zaken naar voren laten komen. Tegelijkertijd wilden we iets totaal nieuws realiseren. Een industriële zaak, zonder dat het ten koste ging van de warmte. Een high-level winkel, zonder nu gelijk een boutique te worden. De eyecatcher in de winkel is de groene wand van mos. We zijn in een historisch pand gevestigd en mogen buiten niet te veel reclame en uithangborden bevestigen. Doordat de wand van mos goed de aandacht trekt en ons herkenbare logo in de moswand ’s avonds verlicht is, trekken wij op een mooie en subtiele manier de aandacht van het langslopende publiek. We vormen echt een geheel met de omgeving. Dat is precies wat ik al met al bedoel met de mooie ideeën van Wecare.”

 

Winkelen anno 2021
Mike Vandeputte sluit af. “We zijn blij met de resultaten. We staan bekend om onze kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding. Met de nieuwe aanwinst van Avenue Optics, wilden we ook het fashion aspect meer naar voren laten komen; met name op het gebied van zonnebrillen. Met de nieuwe winkel in Lier is dat gelukt. We waren bewust op zoek naar een grotere ruimte. Avenue Optics is maar liefst tweehonderd vierkante meter en biedt de benodigde ruimte en een beleving voor iedereen. Aan werkelijk alles is gedacht. Het lichtplan, de looproute en de laagdrempeligheid om even rustig op je gemak te gaan zitten. Het is winkelen anno 2021 en dat is een prachtig resultaat van de samenwerking tussen Avenue Optics en Wecare.”

Lees ook

Vacature account manager SM

Vacature accountmanager!

Magazine vierkant

Ons gratis inspiratie magazine omtrent winkelinrichting!

Magazine cover cut out on white Mockup

Interview Koos Bastiaansen in De Opticien